Θέλετε να αλλάξετε εταιρεία παροχής ρεύματος ρεύματος αλλά υπάρχουν σημεία τα οποία δεν γνωρίζετε ή χρειάζεστε διεκρυνίσεις; Ακολουθούν, όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας και.. είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα.
Πως θα αλλάξω εταιρεία παροχής ρεύματος;
Δεν χρειάζεται κανενός είδους τεχνική παρέμβαση, αφού η μόνη διαφορά αφορά στη χρέωση του ρεύματος και όχι στον τρόπο ηλεκτροδότησης.
Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε ενημερωτικό της φυλλάδιο για τους καταναλωτές, η δυνατότητα επιλογής παρόχου αφορά μόνο στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και όχι στην επιλογή του δικτύου διανομής, με το οποίο συνδεόμαστε όλοι για να ηλεκτροδοτηθούμε. Επομένως, όλες οι κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι χρησιμοποιούν το ίδιο δίκτυο, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, ανεξάρτητα από την εταιρεία που τους παρέχει το ρεύμα που καταναλώνουν.
Αυτό σημαίνει πως η αλλαγή προμηθευτή αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικασία λογιστικής φύσης, με συνέπεια η σημαντικότερη διαφορά να είναι το ύψος των λογαριασμών που θα πληρώνει κανείς.
Υπάρχουν περιοχές όπου η ΔΕΗ παραμένει ο μοναδικός πάροχος;
Ναι, τα μη διασυνδεμένα νησιά (π.χ. Κυκλάδες), δηλαδή τα νησιά που είναι ακόμη «αποκομμένα» από το λεγόμενο διασυνδεδεμένο σύστημα. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν η Κρήτη και η Ρόδος, όπου δραστηριοποιούνται ήδη εναλλακτικοί πάροχοι. Επομένως, εκτός από την Κρήτη και τη Ρόδο, πρακτικά μπορείτε να αλλάξετε εταιρεία παροχής ρεύματος αν το σπίτι, το εξοχικό ή ο επαγγελματικός σας χώρος βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, τις Σποράδες και την Εύβοια.
Από τη στιγμή που διαλέξω καινούριο πάροχο, πώς θα γίνω πελάτης του;
Θα πρέπει να καταθέσετε αίτηση προμήθειας στην εταιρεία που επιλέξατε, μαζί με τα δικαιολογητικά που θα σας ζητήσει – συνήθως τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον έως σήμερα πάροχό σας. Ο νέος προμηθευτής κατά κανόνα αναλαμβάνει την υπόλοιπη διαδικασία, και πιο συγκεκριμένα την υποβολή έγγραφης καταγγελίας της σύμβασής σας με τον πάροχο στον οποίο είστε συνδρομητής. Η αλλαγή παρόχου γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση.
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει η αλλαγή του προμηθευτή;
Εξαρτάται κυρίως από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά την αποδοχή της αίτησής σας από τον νέο πάροχο. Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα δεν ξεπερνά τον ένα μήνα.
Μπορώ να «φύγω» από τη ΔΕΗ, στην περίπτωση που έχω οφειλές;
Ναι, υπό την προϋπόθεση πως έχετε προχωρήσει σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σας και είστε συνεπής στην εξόφληση των δόσεων που προβλέπει ο διακανονισμός.
Κατά την αλλαγή παρόχου, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή του ρεύματος;
Οχι, δεν θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην παροχή, όπως για παράδειγμα στο «ρολόι» ή στον ηλεκτρικό πίνακα;
Οχι, γιατί με την αλλαγή προμηθευτή δεν θα αλλάξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά μόνο η εταιρεία από την οποία «αγοράζετε» ηλεκτρική ενέργεια.
Τι θα πρέπει να κάνω στο μέλλον, αν υπάρξει κάποια βλάβη;
Υπεύθυνος για την διόρθωση των βλαβών είναι ο ΔΕΔΔΗΕ για όλες τις παροχές, ανεξάρτητα από το ποια εταιρεία προμηθεύει καθεμία με ρεύμα. Επομένως, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο του Διαχειριστή (και πιο συγκεκριμένα στο πενταψήφιο νούμερο 11500), είτε είστε πελάτης της ΔΕΗ είτε όχι.
Ποιος αναλαμβάνει την καταμέτρηση των ενδείξεων του ρολογιού;
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, για όλους τους παρόχους.
Αν ξαφνικά ο προμηθευτής μου σταματήσει τη δραστηριότητά του για οποιονδήποτε λόγο, θα μείνω χωρίς ρεύμα;
Οχι, γιατί αυτόματα αναλαμβάνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ο λεγόμενος «Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου» (ΠΤΚ). Η υπηρεσία αυτή ισχύει για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε ο καταναλωτής να επιλέξει νέο πάροχο. Χρέη «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου» έχει αναλάβει η ΔΕΗ.
Πηγή: https://energyin.gr/