Πολλοί από μας ψάχνουμε τρόπους ώστε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μας. Υπάρχουν πολλά απλά πράματα που μπορείτε να κάνετε και που δεν κοστίζουν τίποτα. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις ιδέες και αλλάξετε λίγο τις καθημερινές συνήθειές σας, και θα μπορέσετε να γλιτώσετε χρήματα και να βοηθήσετε και το περιβάλλον χωρίς να θυσιάσετε την άνεση.
- Περιορισμός της κατανάλωσης ζεστού νερού: Περίπου το 25% του μέσου κόστους στο λογαριασμό ενέργειας ενός σπιτιού οφείλεται στο ζεστό νερό. Για να μειωθεί αυτός ο λογαριασμός μπορείτε για παράδειγμα να πλένετε τα ρούχα με κρύο νερό και να περιμένετε μέχρι τα ρούχα να είναι τόσα ώστε να γεμίσετε το πλυντήριο, να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο για τα πιάτα μόνο όταν είναι γεμάτο, να εγκαταστήσετε κεφαλή του ντους με χαμηλή ροή (η εξοικονόμηση θα καλύψει σχεδόν αμέσως το κόστος) και τα ντους να είναι σύντομα.
- Διαλέγετε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές: Οι οικιακές συσκευές είναι δυνατό να αποτελέσουν το εν τρίτο της κατανάλωσής σας στο λογαριασμό ενέργειας. Αν πρόκειται να αγοράσετε καινούριο ψυγείο, καταψύκτη, τηλεόραση, πλυντήριο, στεγνωτήρα ή κλιματισμό, δείτε την ετικέτα που δείχνει την Ενεργειακή Απόδοση (Energy Rating)—όσο περισσότερα αστέρια δείχνει τόσο λιγότερη είναι η ενέργεια που χρησιμοποιεί η συσκευή. Τα μοντέλα κατηγορίας πολλών αστέρων κοστίζουν λίγο παραπάνω όμως τα λιγότερο οικονομικά στην ενέργεια μοντέλα μπορεί να σας κοστίσουν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
- Χρησιμοποιείτε έξυπνα τις συσκευές: Η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναμονής ‘Standby power’ – όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι τηλεοράσεις και οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών – είναι δυνατό να αποτελέσουν το 10 % του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν η συσκευή έχει φωτάκι ή ρολόι—χρησιμοποιεί ενέργεια. Τα έξοδα της λειτουργίας μειώνονται όταν σβήνουμε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε, όταν ξεφορτωθούμε τα επιπλέον ψυγεία και τους καταψύκτες που δεν χρειάζονται και όταν απλώνουμε τα ρούχα να στεγνώσουν παρά να τα βάζουμε μέσα στον στεγνωτήρα.
- Οικονομική θέρμανση και ψύχρανση: Mε τον κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θέρμανση ή η ψύχρανση, αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας για περίπου 5% έως 10%. Για να έχετε τον έλεγχο των λογαριασμών σας, ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας σε 18–20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα και σε 25–27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ενέργεια που καταναλώνετε όταν κλείνετε τις πόρτες μέσα στο σπίτι και να θερμαίνετε ή δροσίζετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.
- Mόνωση του σπιτιού σας από το αέρα: Η μόνωση από το αέρα είναι ένας φτηνός και εύκολος τρόπος να διατηρείτε το σπίτι σας άνετο και να γλιτώνετε το εν τέταρτο του κόστους της θέρμανσης και ψύξης. Μερικά πράματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για εξοικονόμηση ενέργειας είναι να σφραγίσετε τα κενά γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα και τα περβάζια και να χρησιμοποιείτε ένα ‘λουκάνικο’ φτιαγμένο από ύφασμα με γέμιση άμμου κάτω από τις πόρτες για να μην μπαίνει το κρύο ρεύμα του αέρα.
Πηγή: https://www.energy.gov.au