Ποιες είναι οι κρυφές χρεώσεις σε ένα συμβόλαιο παροχής ρεύματος;

Μοιράσου το άρθρο

Πρόκειται για ένα επίκαιρο ερώτημα που απασχολεί τεράστιο αριθμό καταναλωτών ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος συχνά μεταφράζονται ως κρυφές χρεώσεις. Οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους υπερθεματίζοντας στην έλλειψη κρυφών χρεώσεων στους λογαριασμούς τους, δημιουργώντας έτσι υποψίες στους καταναλωτές.

Υπάρχουν όμως όντως κρυφές χρεώσεις στα συμβόλαια παροχής ρεύματος και αν πώς μπορεί να τις εντοπίσει ο καταναλωτής και να προστατευθεί;

Βάσει των κανονισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που διέπουν την λειτουργία όλων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, δεν υφίστανται κρυφές χρεώσεις στα συμβόλαια και στους λογαριασμούς. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που επιδέχονται προσοχής από τους καταναλωτές καθώς κάποιες χρεώσεις χαρακτηρίζονται ως «κρυφές» γιατί από πάροχο σε πάροχο διαφέρει ο τρόπος ή το ακριβές σημείο αναγραφής αυτών των χρεώσεων στους λογαριασμούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής (ΟΤΣ) η οποία ισχύει για όλους τους παρόχους αλλά ο τρόπος και το σημείο που αναφέρεται στο λογαριασμό διαφέρει από πάροχο σε πάροχο. Έτσι σε κάποιους λογαριασμούς παρόχων η Ρήτρα Αναπροσαρμογής αναγράφεται ξεκάθαρα στις Ανταγωνιστικές Χρεώσεις και σε άλλους αναγράφεται ως Συμπληρωματική ή Ρυθμιστική Χρέωση σε άλλα σημεία του λογαριασμού. Επιπλέον, οι πολλές και διαφορετικές ονομασίες της Ρήτρας Αναπροσαρμογής κάποιες φορές ενδέχεται να παραπλανούν τον καταναλωτή ως προς την ουσία της χρέωσης αυτής. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής σε ένα συμβόλαιο παροχής ρεύματος;

Μηνιαίο Πάγιο
Πολλά από τα προσφερόμενα προγράμματα στην αγορά δεν έχουν χρέωση παγίου, όμως αυτά με τις χαμηλότερες χρεώσεις ανά KWh συνήθως έχουν. Διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιο ώστε να δείτε το ακριβές ποσό του μηνιαίου παγίου, εφόσον υπάρχει.

Χρηματική Εγγύηση
Κάποιοι πάροχοι ζητούν χρηματική εγγύηση για την έναρξη της υπηρεσίας. Αναζητήστε τον σχετικό όρο στο συμβόλαιο για να ενημερωθείτε ως προς το ποσό της εγγύησης και τους όρους επιστροφής.

Ρήτρα Διακοπής Συμβολαίου
Τα συμβόλαια συνήθως έχουν ισχύ 12 ή 24 μηνών. Δείτε αναλυτικά τους όρους διακοπής καθώς μπορεί να προβλέπεται η καταβολή χρηματικού αντιτίμου εάν επιθυμείτε να αποδεσμευτείτε νωρίτερα από την προβλεπόμενη λήξη.

Πιστοποιητικό για Σχέδιο Ηλεκτρολόγου
Η χρέωση αυτή είναι εφάπαξ, αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ και υφίσταται σε κάθε αλλαγή παρόχου.

Οι παραπάνω χρεώσεις αναγράφονται σε όλα τα συμβόλαια και μία προσεκτική ανάγνωση όλων των σελίδων θα σας προστατεύσει από «κρυφές» χρεώσεις και απρόοπτα.

Δες όλες τις διαθέσιμες προσφορές για Ρεύμα και Φυσικό Αέριο ΕΔΩ.

Διάβασε Περισσότερα

Ζήτησε να σε καλέσουμε!

Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου και θα σε
καλέσουμε για δωρεάν ενημέρωση!

Μάθε πως η Teleraise τηρεί τα προσωπικά σου δεδομένα.

Που πας; Θέλεις καλύτερη προσφορά;

Βάλε το κινητό σου από κάτω και θα κάνουμε κάτι καλύτερο για εσένα!

Τα στοιχεία σου θα χρησιμοποιηθούν για να σου δώσουμε καλύτερη προσφορά για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ισχύει η πολιτική απορρήτου